Jack Russel.

Eftersom jag även har en Jack Russel måste jag ju lägga upp lite information om den rasen också.
Vår JR är en gentleman på hela 15 år. Han är fortfarande pigg och ganska kry. Peppar peppar ta i trä!

Jack Russelterrier:

Jack russell terrier är en terriervariant som framavlades som grythund i England av kyrkoherden John "Jack" Russel (född 1795 i Devon). I Sverige är den listad som den nionde vanligaste hundrasen enligt Svenska kennelklubben SKK. Antalet exemplar i Sverige kan dock vara något större, då det även finns av SKK oberoende register.
Det är en alert, aktiv hund med mycket intelligens och stor personlighet. En Jack russell terrier är trots storleken inte en knähund, utan en självständig och aktiv hund som har en traditionell terriers hela hårdhet i både kropp och psyke. Hunden behöver mycket fysisk aktivitet och intellektuell stimulans för att må bra.

Jack russell terrier används fortfarande ofta som grythund, men även som jakthund för andra uppgifter, till exempel för spårning. Jack russelln är också vanlig som sällskapshund till exempel hos hästintresserade människor, eftersom hunden är så självständig att den kan röra sig fritt i stall, och springa bredvid hästen vid ritt. Jack russell terriern har dessutom en naturlig instinkt och skicklighet att jaga och döda mindre gnagare, vilket kan göra den särskilt lämplig som stallhund.

Den officiella rasstandarden är baserad på en australisk standard, som specificerar en lågställd terrier.

Den ideala mankhöjden för jack russell terrier är 25–30 cm. Den skall vara minst 55 % vit. En teckning på kroppen är tillåten, i alla nyanser av brunt och/eller svart var som helst på kroppen. Varken grått eller brindle (svart/brun-randigt) är tillåtet. Pälsen kan vara allt ifrån slät till riktigt sträv men mellantinget är dock vanligast, så kallad "broken". Den ska vara orädd och självständig men även trevlig att ha att göra med. Nervositet, rädsla eller överdriven aggressivitet får inte förekomma, men den skall däremot alltid visa sig med självförtroende.

En närbesläktad hundras är parson russellterrier som är högre ställd och sedd från sidan upplevs mer kvadratisk, med en ideal mankhöjd på 35 cm för hanhundar och 33 cm för tikar.

 

Hugo, vår JR, är 27 cm hög och vit med tanfärgade öron och ansikte. Han är en mycket tuff hund och har inte alltid varit så lätt att fostra fast han har ett hjärta av guld måste jag säga. En otroligt gosig och underbar vovve men med otroligt mycket vakt och jakt i sig. Nåde den som skulle ge sig på hans familj! Eller nåde det djur som kommer i hans väg. Han har jagat möss och råttor i stall och är en riktigt skarp jägare och är därför helt omöjlig att ha lös.

Många tänker att det är en pigg och vaken hund som man kan ha mycket roligt med och det är det verkligen men jag kan verkligen inte rekommendera den som förstahund. Isf bör man kanske välja en tik och från avelslinjer där de försöker att hålla nere jakten men man ska veta att den alltid finns där långt inne.

Det är en liten hund men som att jämföra med en Dobbermann i fråga om skarphet. De är envisa som synden och det måste man vara medveten om. Det bör man vara medveten om vilken terrier man än köper för det är ett av deras särdrag.

Men vet man vad man ger sig in på kan jag inte mer än att starkt rekommendera denna ras under förutsättning att man kan aktivera den.

Hugo.

 

 



 

 

 

 

 

 

Nina.


Kommentarer
Postat av: Caroline

Vill ha en Jack russel med =)

Men som du säger de är väldigt envisa och otroligt

tuffa hundar.

2009-09-10 @ 17:21:43
URL: http://ridemyhorse.blogg.se/
Postat av: Matilda

Kärlek!!

2009-09-10 @ 18:34:35
URL: http://showjumper.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0