En av världens häftigaste hundraser.
Jag upptäckte rasen för många år sedan när jag satt och tittade på TV och de visade hur komondoren vaktade sin fårflock mot vargar och andra inkräktare. En stor hund som inte ser alls smidig ut men som, trots sin underliga päls, är otroligt smidig och elastisk.
Komondoren:
Komondoren är en stor och iögonfallande vakthund från Ungern. Dess uppgift var, och är fortfarande i hemlandet, att skydda både vallhund och djurflock. Rasen är skarp och har mycket vaktinstinkt. Ett område som vaktas av en komondor ska ingen kunna beträda! Rasens skärpa gör att den är mindre lämplig för den oerfarne hundägaren och skaffar man komondor får man vara beredd på att ägna en hel del tid åt pälsvård.
Allmänt om rasen
Komondoren är en mycket stor hund, för hanhundar ligger mankhöjden på cirka 80 cm.
Hela hunden är täckt med långa filtiga, grova band eller snören, som i kombination med den kraftiga kroppen ger rasen dess speciella utseende.
Rasens päls hade en viktig funktion för komondorens ursprungliga användningsområde. Den höll väder, vind, kyla och värme ute och var dessutom ett effektivt skydd om den blev angripen av rovdjur som hotade flocken.
I Sverige fungerar rasen som en ren sällskapshund. Dess vaktinstinkt är djupt rotad och överförs i vårt land till att vakta sin familj och sitt revir. Rasen har måttliga motionsbehov, men en gård eller tomt där hunden kan hålla uppsikt över det som händer är att rekommendera. Komondoren är en vandrare och “natthund”. Den är vaken på natten och vill då kunna vandra runt på “ägorna” och vakta. Komondoren är mycket mån om sin egen flock och finner sig tillrätta även i barnfamiljer.
Komodoren passar mindre bra hos den oerfarne hundägaren eftersom rasens skärpa kräver en medveten fostran. Man skall också ha i tanken att komondoren är stark som “en oxe”. Det kan krävas handkraft tillsammans med viss mått av lydnad så att promenadturen blir i den riktning man själv tänkt sig från början.
Att låta en komondor bo i en varm lägenhet är inte så lämpligt med tanke på den enorma pälsen och storleken på hund. Idéalet för en komondor är att bo antingen med tillgång till en trädgård eller gård där den kan röra sig fritt och bevaka sitt revir.
Som förstagångsägare bör man tänka sig för en extra gång innan man väljer en komondor. Om man ändå bestämmer sig för en, bör man före köpet be om hjälp och råd av kunnigt folk. Man kan kontakta rasklubben Svk FUR för information om var det bor uppfödare eller ägare.
När du sedan väljer valp bör du välja den valp som frimodigt kommer och vill leka eller kela med dig. När du sedan fått hem valpen är det viktigt att du redan från börjar visar vem som bestämmer. Ta ut valpen och socialisera den tidigt.
Allt jobb du lägger ner det första året har man sedan glädje av under hela hundens liv.
Komondoren har en hög toleranströskel och är normalt ingen aggressiv hund men när den “slår till” sker det oftast utan förvarning. Så en fullständig kontroll är att rekommendera.
Den har också ett stort behov av närhet och kontakt med sin ägare och kräver på grund av sin skärpa en fast och konsekvent hand.
Komondoren är lite av en enmanshund och har en tendens att testa rangordningen i familjen “flocken”.
Informationen är tagen från http://svkfur.se
Några bilder på hunden:
Ändå ganska cool!
Nä, nu måste jag skynda mig!
Nina.